Vznik trdelníku
Trdelník nebo také trdláč či šmetrdól se řadí mezi staroslovácké obřadní pečivo, se kterým se na našem území setkáváme již od 17. století. Svůj název si získal díky speciální formě, tzv. trdlo, což byl původně dřevený válec, na který se namotávaly. Původně se trdelníky pekly nad otevřeným ohněm v černé kuchyni či na okraji pece. Jak černé kuchyně zanikaly, začaly se trdelníky připravovat v troubě.
Původně se toto pečivo peklo při slavnostních příležitostech, převážně během masopustu, na křtiny a svatby. Trdelník se zadělával z kynutého těsta, ze kterého se vytahovaly tenké praménky a právě tyto proužky se namotávaly na válec. Jakmile byl trdelník hotový, sundal se z válce a byl posypán cukrem a rozemletými ořechy.
S trdelníky se setkáváme na pomezí Moravy a Slovenska, dále na Znojemsku, Třebíčsku, ale také v Německu, Rumunsku a Rakousku.